Inspireren tot verdieping

Inspireren tot verdieping

Velen hebben in de laatste 2 jaar een soort van awakening gehad. Een groeiend bewustzijn waardoor bepaalde oogkleppen afvielen en je opeens bewust werd van diepere lagen in jezelf en de samenleving. Bij sommigen kwam deze ‘ontwaking’ als een klap in het gezicht en soms ontstond deze vanuit een natuurlijk vloeiend proces van inzichten. Feit is dat er een groeiende groep mensen op aarde is die door de dagelijkse illusies begint te prikken waar we met z’n allen zo lang in hebben geleefd. Het is een onvermijdelijk effect van The Golden Age of Aquarius. Maar hoe meer jij begint te zien en doorzien, hoe frustrerender het kan zijn wanneer jouw naasten hetzelfde (nog) niet zo ervaren. Soms kan je misschien de neiging hebben iemand door elkaar te schudden en te roepen dat diegene eens wakker moet worden, of misschien heb je dat zelfs wel eens gedaan in een moment van emotie, maar je hoeft geen Einstein of ervaringsdeskundige te zijn om te weten dat die tactiek niet positief uitpakt. Het enige resultaat daarvan is dat diegene een muur opzet naar jou én hetgeen waar je voor staat.

Maar hoe kan je de ander dan wel benaderen om diegene te helpen bewust(-er) te worden? Feit is dat je een ander niks kan opdringen of opleggen. Wanneer iets vanuit overheersing of dominantie gedaan wordt, al is het met de beste bedoelingen, gaat de ander vanuit een natuurlijke reactie in verzet en verdediging. Bij de een pakt dat uit in boosheid en gaat in de tegenaanval, een ander kan zich in zichzelf terugtrekken en compleet afsluiten voor jouw aanwezigheid. Dat heeft te maken met de onvrijwillige fysiologische veranderingen die plaatsvinden in lichaam en geest wanneer een persoon zich bedreigd voelt. We kennen dit als de vecht-, vlucht- of bevriezingsreactie. Dus ook wanneer iemand stilletjes lijkt te luisteren naar jouw verhaal kan het zomaar zijn dat geen enkel van je woorden binnen komt.
Het sleutelpunt in deze reactie is veroordeling. Een oordeel wat in jouw benadering doorschemert over de bewustzijnsstaat waar de ander in verkeert, voelt voor de ander als een onveilige situatie. Je ondermijnt immers het wereldbeeld wat hen veiligheid verschaft, wat bekend is en waar zij hun zelfbeeld aan verbinden. Compassie hebben voor de staat van zijn van de ander, een staat waarin jij zelf misschien nog niet eens zo lang geleden leefde, is dan ook de eerste stap naar een positieve benadering waarin verbinding mogelijk is. Maak er geen doel van om anderen te veranderen – dat creëert ongebalanceerde energie in je relaties – maar focus je op jouw eigen ontwikkeling. Oftewel – you do you.

Werkelijke groei kan alleen ontstaan vanuit een intrinsieke motivatie/beweging. Iemand moet zelf willen verdiepen en bijleren. Dat geldt voor alle groei maar helemaal wanneer we het hebben over zoiets fundamenteels als bewustzijn, wat je gehele waarneming en ervaring van het leven bepaalt.
De intrinsieke motivatie kan je stimuleren en aanwakkeren door te inspireren. Door simpelweg jezelf te zijn, kun je de mensen in je leven helpen een levend voorbeeld van bewustzijn te zien.

Enkele praktische tips om anderen te helpen groeien in bewustzijn.

  1. Door te leven naar jouw waarden en waarheid, kun je een bron van inspiratie voor anderen worden. Verberg je niet – druk jezelf uit en omarm het leven zonder voorbehoud. Anderen willen misschien meer weten over bewust leven, maar weten niet hoe ze moeten beginnen. Door simpelweg jezelf te zijn, kun je de mensen in je leven helpen zien hoe één persoon een verschil kan maken door een levend voorbeeld van bewustzijn te zijn.
  2. Door de waarde van iedereen die je tegenkomt te herkennen en te erkennen, kun je ze leren anderen te waarderen. Soms is de gemakkelijkste manier om mensen aan te moedigen om anderen te respecteren, eerst hen zelf te respecteren – zelfs als ze uitdagend zijn.
  3. Deel jouw visie nonchalant en op een niet-dogmatische manier. Maak er geen preek of monoloog van waarin alleen jij aan het woord bent. Bewaar ruimte voor de mensen met wie je spreekt om vragen te stellen. En deel alleen zoveel informatie als ze klaar zijn te ontvangen.
  4. Wijs casual op de onderlinge verbondenheid van alle levende wezens aan de hand van concrete, alledaagse voorbeelden. Veel mensen zijn zich niet bewust van de invloed van hun acties op de wereld en zijn geïntrigeerd wanneer ze leren over de macht die ze bezitten.
  5. De innerlijke vonk van intrinsieke motivatie aansteken kan zo eenvoudig gebeuren als iemand een geschenk geven. Het schenken van bijvoorbeeld een favoriet boek of iets anders wat voor jou een spirituele waarde bezit kan de nieuwsgierigheid van jouw dierbaren prikkelen en hen ertoe aanzetten een verkenning van bewustzijn te beginnen.
  6. Een vriend, familielid of collega leren mediteren kan hen op het pad naar bewustzijn brengen. De ervaring kan hen op een diepgaande manier raken of hen kennis laten maken met een nieuw spiritueel pad. Bijkomend pluspunt is dat je hen tegelijkertijd hun stressniveau leert verlagen, iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken in hectische tijden.
  7. Laat je dierbaren op een luchtige en plezierige manier kennismaken met bewust leven. Serveer (h)eerlijke biologische recepten op bijeenkomsten, doe als groep vrijwilligerswerk en laat ze zien hoe geweldig het kan zijn om echt bewust te zijn van en verbonden te zijn met het universum.

Namasté,

Freya 

Freya Giza Melchizedek

Freya Giza Melchizedek

Oprichter & leraar van One Consciousness Academy

Deel deze post

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Telegram
Log in